Activity

 • Freelancer Adory posted an update 1 month, 1 week ago

  Kirjoita essee

  Ensimmäinen vaihe esseen kirjoittamisessa on määritellä minkä tyyppinen essee kirjoitat. Esseet voidaan ryhmitellä neljään pääryhmään:

  essee

  Narratiivi-essee – Kerro tarina tai välitä tietoa aiheesta suoraviivaisella, järjestetyllä tavalla, kuten tarinassa.

  Vakuuttava essee – Vakuuta lukija jostakin näkökulmasta.

  Esite – Selitä lukijalle, kuinka tietty prosessi suoritetaan. Voisit esimerkiksi kirjoittaa selite-esseen, jossa on vaiheittaiset ohjeet maapähkinävoi-voileivän valmistamisesta.

  Kuvaava essee – Keskity meneillään oleviin yksityiskohtiin. Esimerkiksi, jos haluat kirjoittaa kuvailevan esseen puistomatkastasi, kerro paljon yksityiskohtia kokemuksestasi: miten ruoho tuntui jalkojesi alla, miltä puiston penkit näyttivät ja mitä muuta lukija tarvitsisi tuntea olevansa siellä.

  Tietäen millaista essee yrität kirjoittaa, voi auttaa sinua päättämään aiheesta ja jäsentämään esseesi parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä on muutamia muita esseitä:

  Argumentatiivinen essee – Ota kantaa kiistanalaisessa asiassa ja esitä todisteita kannan puolesta. Jos sinulle on annettu argumentatiivinen essee, tutustu näihin 10 tärkeimpään argumentatiiviseen esseeaiheeseen.

  Vertaile ja vastusta essee – Tunnista samankaltaisuudet ja erot kahden aiheen välillä, jotka ovat tyypillisesti saman sateenvarjon alla.

  Essee ongelmanratkaisuun – Kuvaile ongelma, suostuta lukija huolehtimaan ongelmasta, ehdota ratkaisu ja ole valmis purkamaan vastaväitteet.

  Informatiivinen essee – kouluta lukijaa tietystä aiheesta tosiseikoilla.

  Essee kappaleita

  Kappale on siihen liittyvä lauseiden ryhmä, joka kehittää yhden pääidean. Jokaisessa esseen kappaleessa tulisi olla:

  essee

  aihe lause, joka ilmaisee pää- tai hallitsevan idean

  tukevat lauseet selittämään ja kehittämään asiaasi

  todisteet lukemastasi tai esimerkki aihealueelta, joka tukee mielipiteesi

  todisteiden vaikutuksen / merkityksen / vaikutusten analyysi päättyi kriittiseen johtopäätökseen, jonka olet tehnyt todisteista

  viimeinen lause, joka toistaa mielipiteesi, analysoi todisteet tai toimii siirtymänä seuraavaan kappaleeseen.